JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

2014. júliusi bűnmegelőzési hírlevel PDF Nyomtatás E-mail


 

 

ELBÍR  HÍRLEVÉL

 

 

Tisztelt Olvasó!

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2014. júliusi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet az Országos Rendőr-főkapitányságon a Rend és Biztonság Közbiztonsági Program rendőrségi feladatainak végrehajtására kiadott feladatterv szerint készítjük el Önöknek minden hónapban. Amennyiben úgy gondolja, hogy nem szeretne a későbbiekben a hírlevelünkből kapni, kérem elektronikus formában jelezze részünkre és a címlistából törölni fogjuk. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

 

Amennyiben a hírlevél tartalmát hasznosnak ítéli – a forrás megjelölésével! –, bátran felhasználhatja a lakosság tájékoztatására (pl. képújság a helyi TV-ben, önkormányzati intézmények faliújságai, stb.). Remélem ezzel is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az Ön településének lakói minél kevesebb számban váljanak bűncselekmények áldozatává.

 

Hírleveleinkben a hétköznapi életben gyakran előforduló, illetve aktuálisan megtörtént bűncselekményekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire hívjuk fel a figyelmet, hogy kevesebben váljanak ezáltal áldozattá!

 

 

Bűnmegelőzési tanácsok a nyárra

 

Befejeződött a tanév, és ezzel egyidejűleg elkezdődik a nyári szünidő, kirándulások, nyaralások, vízi túrák időszaka. Ezzel kapcsolatban hívjuk fel a figyelmet néhány hasznos tudnivalóra.

 

I. Hogyan kerülhető el a betöréses lopás?

 

A hosszabb időre üresen hagyott ház meglehetősen nagy csáberőt jelent a betörők számára, érdemes tehát ügyelni a biztonságra elutazás előtt. Százszázalékos biztonság nem létezik, de néhány óvintézkedéssel megnehezíthetjük a betörők dolgát.

 

·        Nézzünk körül az udvaron mindent bezártunk-e, nincs-e esetleg olyan tárgy az ablakok közelében, amivel segítséget nyújthatunk a betöréshez!

·        A lakásban érdemes beszerezni néhány időzített kapcsolót, hogy mikor melyik lámpa villanjon fel azt a látszatot keltve, hogy valaki tartózkodik a lakásban. Ne hagyjunk a lakásban jelentősebb mennyiségű készpénzt, ékszereket!

 

·        Mondjuk le az újságot!

 

·        Ne verjük nagydobra, hogy nyaralni megyünk! Próbálják minél kevesebb emberrel megosztani, hogy huzamosabb időre üresen hagyják otthonunkat. Kiemelten vonatkozik ez a közösségi oldalak ilyen információval történő feltöltésére.

 

II. A fiatalok biztonsága

 

·        Internet biztonságos alkalmazása: Az elektronikus média és az internet rengeteg veszélyt hordoz. A világhálón is él a szabály: idegenekben ne bízzanak és tartsák be a biztonságos internetezés szabályait, ne adják meg nevüket, címüket, személyes adataikat.

 

·        Kérjék meg gyermeküket, ha elmegy otthonról, mondja meg hová megy, kivel találkozik, mikor ér haza. Ismerjék meg barátai nevét, címét, telefonos elérhetőségét. Ez nem a bizalmatlanság jele, hanem a gondoskodásé.

 

·        A gyermekek értékeikkel ne hivalkodjanak, azokat ne tartsák jól látható helyen és ne adják oda senkinek. Táskájukat ne hagyják őrizetlenül, azokat mindig tartsák maguk mellett. Idegenekben ne bízzanak meg feltétel nélkül, velük ne menjenek sehová. Késő esti órákban lehetőség szerint ne tartózkodjanak közterületen. Ismerjék a segélyhívó telefonszámokat, valamint emlékezetből tudják szüleik telefonszámát is.

 

·        Egyre több áldozatot követelnek a dizájner drogok. A szakemberek szerint a dílerek sem tudják, hogy valójában mit forgalmaznak. Ezen drogok nagy részéről alig van információnk. Az ismeretlen összetételű anyagok szervezetre gyakorolt hatása nem ismert, ezért egyetlen megelőzési módszer van: el kell kerülni a fogyasztását!

 

III. Néhány fürdőzési jó tanács a nyárra gyerekeknek

 

·        Soha ne ugorj a vízbe felhevült testtel, napozás után hűtsd le magad!

 

·        Mindig kijelölt fürdőhelyen javasolt és legbiztonságosabb a fürdés. 

 

·        Úszni nem tudó 10 éven aluli gyermek csak felnőtt kíséretében fürödhet és a vízparton sem szabad felügyelet nélkül hagyni. 

 

·        Mélyvízbe csak biztonságosan úszni tudók merészkedjenek be a városi strandokon és a szabadvizeken egyaránt. 

 

 

IV. Idegenforgalmi szezonnal kapcsolatos ajánlások

 

A tolvajok kedvenc nyári vadászterülete a strandok, uszodák környéke. A hatalmas tömegben senkinek sem tűnik fel, ha valaki felemel egy táskát a földről és a kijárat felé indul vele. Minden szezonban akad hol több, hol kevesebb strandi lopás.

A strandok „szarkái” nem nézik, hogy mit visznek, lehet az strandpapucs, úszószemüveg vagy napolaj, de esetenként komolyabb dolgok is, mint például mobiltelefon, videokamera vagy éppen pénz-, irattárca. A strandi lopások a tényleges kár mellett nem kis bosszúságot is okoznak a meglopottaknak. Ezek a bosszantó esetek könnyedén elkerülhetőek lennének egy kis odafigyeléssel.

 

·        A legjobb védekezés a megelőzés. Ha strandra megyünk, használjuk az értékmegőrzőt, a csomagokra, táskákra felváltva vigyázzunk, a parkoló autókban, pedig ne hagyjunk látható helyen táskát, értéket, azokat inkább a csomagtartóban helyezzük el.                 A strandoláshoz nem feltétlenül szükséges, feltűnő és értékes használati tárgyakat ne vigyenek magukkal.

 

·        Külföldi utazás előtt tanulmányozza át a Külügyminisztérium honlapján megjelentetett,  az egyes országokról külön-külön elkészített beutazási feltételeket,  valamint konzuli tárgyú tájékoztató kiadványokat, e mellett tanácsos a honlapon szereplő listákból kigyűjteni a felkeresni kívánt országokban működő nagykövetségek, főkonzulátusok, tiszteletbeli konzuli képviseletek címeit, telefonszámait. Utazás előtt kössön általános, mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást. Soha ne váltson pénzt illegális pénzváltóknál, könnyen előfordulhat, hogy hamis pénzt kínálnak, illetve egyéb módon károsítják meg a turistákat.

 

 

Vagyonunk, értékeink védelme mellett gondoljunk saját magunk és gyermekeink testi épségének, életének megóvására is a közlekedés és a nyári fürdőzés szabályainak a betartásával.

 

Remélhetően nem kerül rá sor, de ha mégis bűncselekmény áldozatává válnánk, a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es, illetve 112-es számon érhetik el.

 

G y ő r, 2014. július 14.

                                                          

 

                                                                       Tisztelettel:

 

                                                                                              Kovács Sándor r. alezredes

                                                                                                          osztályvezető

 

 

 

 

 

Felhőtlen vakációt, kellemes nyarat kívánunk!

 

Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnügyi Igazgatóság

Bűnmegelőzési Osztály

 

 

 

 

 

 

 

 

ÁLLANDÓ INFORMÁCIÓK

 

Áldozatvédelem

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálat Áldozatsegítő Osztályának munkatársai minden hónapban tartanak ügyfélfogadást Téten, Mosonmagyaróváron és Sopronban is.

  1. Téten a Fő. u. 94. szám alatt (Gyermekjóléti Szolgálat), minden hónap 4. csütörtökén 1000-1400 óra közötti időben;
  2. Mosonmagyaróváron az Erkel Ferenc u. 10. szám alatt,  minden hónap 3. keddjén 1000-1400 óra közötti időben;
  3. Sopronban a Kőszegi u. 1/A. szám alatt (Munkaügyi Központ), minden hónap 2. csütörtökén 1000-1400 óra közötti időben.


Lelki Elsősegély Telefonszolgálat

 

Bárhonnan, vezetékes és mobil telefonról európai rövidített hívószámon - 116-123 – elérhető díjmentesen és névtelenül éjjel-nappal Magyarország területéről.

„A szolgáltatásnak köszönhetően a hívó fél egy embertársával oszthatja meg problémáit, elfogadó, nem ítélkező légkörben. A szolgáltatás lelki támaszt nyújt magányos, lelki traumát átélő vagy az öngyilkosságot fontolgató hívók számára.”

 

  

 

Eseménynaptár

<<  Április 2019  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Ma 2019. április 22., hétfő, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Friss hírek

Faluház külső felújítása és energetikai fejlesztése Pályázat kódszáma: VP-6-7.4.1.1-16 Projekt azonosítószáma: 1774267701
05 február 2018, 17.12
Vásárosfalu Településiarculati Kézi Könyv tervezet
10 január 2018, 18.20
Márton nap 2017
05 november 2017, 12.58
CSALÁDI NAP
10 október 2017, 13.05
Állás Falugondnoki
02 október 2017, 14.08
BURSA HUNGARICA 2017
25 október 2016, 10.14