JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

Húsvét hétfői BILICKÉZÉS Vásárosfaluban PDF Nyomtatás E-mail

Húsvét hétfői BILICKÉZÉS  Vásárosfaluban

Vásárosfaluban a Vásárosfalui Hagyományőrző Ifjúsági Társaság (VHIT)
immár több mint tíz éve elevenítette fel a húsvéti hagyományokhoz kötődő
népi játékokat, szokásokat.
Húsvét hétfőn kora reggel elindulnak a fiúk meglocsolni a lányokat,
délután pedig elkezdődnek a népi játékok: a tojásba dobálás,cakkozás és a bilickézés.
A rendezvényre minden érdeklődőt, egyéni versenyzőt és csapatot
szívesen lát a faluközpontban a VHIT csapata.

A bilickézés játékleírása:

BILICKÉZÉS

Bilickézni annyit tesz, mint bottal elütni egy levegőbe perdült hegyes fadarabot. A játék ősrégi, Európába Kelet-Ázsiából került: Kínában a neve iau chhung, egy másik változatban, Dél-Kínában da err; Indiában gooli danda, Afganisztánban danda keiek (a danda az ütőbot). De ismerik Észak-Afrikában és Amerikában is, egyszerűbb formákban. Ez a vándorló játék végül is Közép-Európában kapta meg a legösszetettebb formáját.

MAGYAR BILICKE. Arasznyi hosszú, 3-4 centiméter vastagságú fa- vagy ágdarab a bilicke, amely mind a két végén ki van hegyezve. Az ütő, körülbelül egyméteres, és nem vastagabb a bilickénél. Sima játékpályán a földbe egy kis lukat mélyítenek, ezen fektetik keresztbe a bilickét, innen ütnek.
    Két csapat játszik, a bent levő vagy ütőcsapat, és a kint levő vagy mezőnycsapat.
    A bentlevők egyik játékosa a bilickebottal a kis gödrön keresztül fektetett bilicke alá nyúl, és azt kiüti, amilyen messzire csak tudja. A kintlevők a pályán helyezkednek el, és igyekeznek a kiütött bilickét még a levegőben elkapni. Ha ez sikerül, az ütőjátékos kiesett, és magával rántja csapatát, vagyis a két csapat helyet cserél. Ha nem sikerül az elkapás, akkor újabb művelet következik.
    Az ütőjátékos ismét keresztbe fekteti a bilickét a lukon, és azt a kintlevők közül valaki – onnan, ahol a bilicke az előző ütésnél leesett – megpróbálja a rádobott bilickebottal eltalálni. Ha ez sikerül, az ütőjátékos ugyancsak kiesett, és a csapatok helyet cserélnek. Ha nem sikerül, következik a harmadik művelet.
    Harmadszorra az ütőjátékos „címerez”. Ez úgy történik, hogy valamilyen kis magaslatra helyezi a bilickét, majd annak egyik kiálló hegyes végére a bilickebottal ráüt (ezt nevezik címernek), s amíg a bilicke a levegőben perdül, a bottal igyekszik azt minél többször megütni. Hogy hányszor tudja megütni, az később a számolásnál lesz lényeges. Most az ütőjátékos, úgy, mint legelőször, a lukból rendesen elüti a bilickét minél messzebbre. Háromszor kísérletezhet, és a leghosszabb ütés számít. Ennek az ütésnek a távolságát fogják pontértékben a javára írni.
    A pontérték kiszámítása a következőképpen történik: az ütőjátékos a leesett bilickéhez megy, és onnan a lukig ütőhosszal leméri a távolságot. Ha a címerezésnél csak egyszer tudta a bilickét megütni, azaz simán ütött, akkor most az ütőhosszak számának tízszeresét írja fel jó pontnak. Ha duplát ütött, a húszszorosát, ha triplát, az ötvenszeresét. Ha négyszerest ütött, akkor az ütőhosszak százszorosát.


  Képek: itt

Módosítás dátuma: 2012. március 26. hétfő, 16:24
 

Eseménynaptár

<<  Június 2017  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Ma 2017. június 23., péntek, Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.

Friss hírek

BURSA HUNGARICA 2017
25 október 2016, 10.14
Bicikli túra az M86-os úton
12 október 2016, 14.28
VÉ-FESZT 2016
16 augusztus 2016, 12.20
BILICKE ÉS KUGLI BAJNOKSÁG VÁSÁROSFALUBAN
21 március 2016, 15.13
Meghívó képviselő-testületi ülésre
28 január 2016, 16.02
Márton napi meghívó
05 november 2015, 15.42