JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

Húsvét hétfői BILICKÉZÉS Vásárosfaluban PDF Nyomtatás E-mail

Húsvét hétfői BILICKÉZÉS  Vásárosfaluban

Vásárosfaluban a Vásárosfalui Hagyományőrző Ifjúsági Társaság (VHIT)
immár több mint tíz éve elevenítette fel a húsvéti hagyományokhoz kötődő
népi játékokat, szokásokat.
Húsvét hétfőn kora reggel elindulnak a fiúk meglocsolni a lányokat,
délután pedig elkezdődnek a népi játékok: a tojásba dobálás,cakkozás és a bilickézés.
A rendezvényre minden érdeklődőt, egyéni versenyzőt és csapatot
szívesen lát a faluközpontban a VHIT csapata.

A bilickézés játékleírása:

BILICKÉZÉS

Bilickézni annyit tesz, mint bottal elütni egy levegőbe perdült hegyes fadarabot. A játék ősrégi, Európába Kelet-Ázsiából került: Kínában a neve iau chhung, egy másik változatban, Dél-Kínában da err; Indiában gooli danda, Afganisztánban danda keiek (a danda az ütőbot). De ismerik Észak-Afrikában és Amerikában is, egyszerűbb formákban. Ez a vándorló játék végül is Közép-Európában kapta meg a legösszetettebb formáját.

MAGYAR BILICKE. Arasznyi hosszú, 3-4 centiméter vastagságú fa- vagy ágdarab a bilicke, amely mind a két végén ki van hegyezve. Az ütő, körülbelül egyméteres, és nem vastagabb a bilickénél. Sima játékpályán a földbe egy kis lukat mélyítenek, ezen fektetik keresztbe a bilickét, innen ütnek.
    Két csapat játszik, a bent levő vagy ütőcsapat, és a kint levő vagy mezőnycsapat.
    A bentlevők egyik játékosa a bilickebottal a kis gödrön keresztül fektetett bilicke alá nyúl, és azt kiüti, amilyen messzire csak tudja. A kintlevők a pályán helyezkednek el, és igyekeznek a kiütött bilickét még a levegőben elkapni. Ha ez sikerül, az ütőjátékos kiesett, és magával rántja csapatát, vagyis a két csapat helyet cserél. Ha nem sikerül az elkapás, akkor újabb művelet következik.
    Az ütőjátékos ismét keresztbe fekteti a bilickét a lukon, és azt a kintlevők közül valaki – onnan, ahol a bilicke az előző ütésnél leesett – megpróbálja a rádobott bilickebottal eltalálni. Ha ez sikerül, az ütőjátékos ugyancsak kiesett, és a csapatok helyet cserélnek. Ha nem sikerül, következik a harmadik művelet.
    Harmadszorra az ütőjátékos „címerez”. Ez úgy történik, hogy valamilyen kis magaslatra helyezi a bilickét, majd annak egyik kiálló hegyes végére a bilickebottal ráüt (ezt nevezik címernek), s amíg a bilicke a levegőben perdül, a bottal igyekszik azt minél többször megütni. Hogy hányszor tudja megütni, az később a számolásnál lesz lényeges. Most az ütőjátékos, úgy, mint legelőször, a lukból rendesen elüti a bilickét minél messzebbre. Háromszor kísérletezhet, és a leghosszabb ütés számít. Ennek az ütésnek a távolságát fogják pontértékben a javára írni.
    A pontérték kiszámítása a következőképpen történik: az ütőjátékos a leesett bilickéhez megy, és onnan a lukig ütőhosszal leméri a távolságot. Ha a címerezésnél csak egyszer tudta a bilickét megütni, azaz simán ütött, akkor most az ütőhosszak számának tízszeresét írja fel jó pontnak. Ha duplát ütött, a húszszorosát, ha triplát, az ötvenszeresét. Ha négyszerest ütött, akkor az ütőhosszak százszorosát.


  Képek: itt

Módosítás dátuma: 2012. március 26. hétfő, 16:24
 

Eseménynaptár

<<  Szeptember 2017  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Ma 2017. szeptember 22., péntek, Móric napja van. Holnap Tekla és Líviusz napja lesz.

Friss hírek

BURSA HUNGARICA 2017
25 október 2016, 10.14
Bicikli túra az M86-os úton
12 október 2016, 14.28
VÉ-FESZT 2016
16 augusztus 2016, 12.20
BILICKE ÉS KUGLI BAJNOKSÁG VÁSÁROSFALUBAN
21 március 2016, 15.13
Meghívó képviselő-testületi ülésre
28 január 2016, 16.02
Márton napi meghívó
05 november 2015, 15.42